A gördülékeny ingatlaneladás lépései – Útmutató a biztos sikerhez

A sikeres ingatlaneladás néhány lépésben megvalósítható

A lakásunk vagy házunk eladásának gondolata elsőre ijesztőnek és körülményes feladatnak tűnhet. Voltaképpen az ingatlaneladás egy előre tervezhető, szakaszokra bontható folyamat, amelyekben ha a megfelelő szakemberek segítségét vesszük igénybe, biztosak lehetünk benne, hogy zökkenőmentesen és a legjobb áron fogjuk eladni az ingatlanunkat.

Ebben a cikkben – mintegy checklistaként – összegyűjtöttük, hogy a sikeres ingatlaneladás érdekében mely szakaszban, kitől kaphatsz segítséget, illetve mi az, amire feltétlenül figyelj, ha lakáseladás előtt állsz.

Számolj a feladatokkal és az erőforrásokkal!

Az ingatlaneladás tulajdonképpen egy stratégia, és mint minden tervnek, az ingatlan értékesítési folyamatnak is megvannak a fő csapásirányai. Egy ilyen nagy értékű tranzakcióba, ahol 40-50 vagy akár 100 millió forintokról van szó, nem ugorhatunk bele tervezés nélkül. 

Tisztában kell lennünk azzal, hogy:

  • milyen értékben szeretnénk eladni és mi a reális ár az ingatlanért,
  • milyen platformon vagy platformokon fogjuk hirdetni az ingatlant,
  • fogunk-e igénybe venni közvetítői segítséget, vagy magunk vágunk bele az értékesítésbe,
  • kik azok a szakemberek, akiket a jogi dokumentációval (pl. az adásvétel) megbízunk?

Ha nem fordítunk időt a tervezésre és a rendszerezésre, akkor időt, energiát és leginkább pénzt veszítünk. A továbbiakban a fenti kérdéseket járjuk körbe részletesebben.

Ingatlaneladás – Legyél tisztában a reális árakkal!

Az ingatlaneladás folyamatának egyik legkomplikáltabb része az ár meghatározása. Ha túllövünk a reális piaci értéken, akkor bizony évekig is eltarthat, mire eladjuk a házunkat vagy a lakásunkat – és egészen biztos, hogy az sem megy majd kompromisszumok nélkül.

Fontos, hogy elkerüljük az alul- és a túlértékelést is. Előbbi sem szerencsés, mert bár gyorsabban új gazdára találhat az ingatlan, bosszantó lenne egy ilyen “baki” miatt milliókat bukni az eladáson. Az ingatlan reális piaci árának meghatározásában segítenek az értékbecslők vagy ingatlan szakértők, akik folyamatosan monitorozzák az ingatlanpiacot, vagyis tisztában vannak az ingatlanárak aktuális alakulásával. 

Az IKNK-n minden segítséget megkapsz független értékbecslő szakértőinktől ahhoz, hogy a céljaiddal összhangban, életszerű ár alatt kerüljön fel a hirdetésed az ingatlanportálra. Az IKNK-n regisztrált felhasználóként ráadásul kedvezményesen veheted igénybe többek között az ingatlan értékbecslés szolgáltatásunkat, akár budapesti lakásod, akár vidéki házad, nyaralód értékbecsléséről van szó.

Az ingatlaneladáshoz tudod kell, milyen árat kérhetsz a lakásodért vagy házadért

Ingatlaneladás – Melyik a számodra legjobb ingatlanoldal?

Miután megtörtént az ingatlan felmérése, illetve már tudjuk azt is, hogy mi az az életszerű ár, amennyit elkérhetünk, el kell döntenünk, hol fogjuk meghirdetni az eladó ingatlant.

A legkézenfekvőbb manapság az online hirdetés, ezen belül is egy ingatlanportál. Így kerülhetünk a legkönnyebben és a leggyorsabban a potenciális érdeklődők szeme elé. Mivel számtalan ingatlanhirdetési portál közül válogathatunk, érdemes abból a szempontból összehasonlítani őket és mérlegelni, melyikre regisztrálunk, hogy milyen előnyöket és feltételeket kínál nekünk a platform.

Olyan online felületre van szükségünk, ahol bárki hozzáférhet az elérhetőségünkhöz, kockára téve a nyugodt napjainkat, pihenőidőnket? Vagy olyan platformot keresünk, ahol közvetítő nélkül lebonyolíthatjuk a teljes folyamatot és csak a számunkra szükséges, elengedhetetlen szolgáltatásokat vesszük igénybe, ráadásul csak komoly szándékú vásárlók hívását várhatjuk?

Az IKNK az egyetlen magyarországi ingatlanportál, ahol közvetítők és jutalék nélkül hirdethetsz eladó ingatlant, emellett pedig széleskörű segítségnyújtást kínálnak a hirdetőknek és vásárlóknak egyaránt. Az IKNK küldetése, hogy a lehető legrövidebb idő alatt és mindkét fél részére a legoptimálisabban jöjjön létre a tranzakció.  

Ingatlaneladás – Az adásvételi szerződés

Ugorjunk egy nagyot az ingatlaneladási folyamatban, és tegyük fel, hogy sikerült megállapodnunk egy komoly vevővel. Nincs más hátra, mint a szerződéskötés.

Azzal bizonyára te is tisztában vagy, hogy ügyvédi ellenjegyzés nélkül nincs adásvételi szerződés. A Földhivatal kizárólag olyan dokumentumot fogad be, amelyet ügyvéd készített és láttamozott. Legtöbb esetben a vevő keres ügyvédet az adásvételi szerződés megírásához, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy az eladónak nincs beleszólása a megállapodás feltételeibe. Amennyiben egyik fél sem rendelkezik ügyvédi kapcsolattal, úgy számukra elérhető az IKNK saját ügyvédi hálózata kedvezményes áron, akik online is el tudják végezni a szükséges lépéseket, így is rengeteg időt megspórolva.